Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji DELFIN

 

O WodzieStereotypy na temat wody kranowej

10 stycznia 2018by Delfin
Szklanka z wodą

Stereotyp nr 1: W wodzie kranowej znajdują się bakterie
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia regulującym wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludność, woda pitna może zawierać ściśle określoną ilość ściśle określonych mikroorganizmów. Taka woda jest regularnie
sprawdzana przez odpowiednie służby sanitarne zarówno pod kątem wymagań mikrobiologicznych, jak i chemicznych, organoleptycznych, fizykochemicznych i radiologicznych. Monitorowana woda pitna nie zawiera szkodliwych dla zdrowia bakterii.

Stereotyp nr 2: Chlor w wodzie kranowej jest szkodliwy
Chlor jest środkiem służącym do uzdatniania wody i gwarantem jej mikrobiologicznego bezpieczeństwa. Rozporządzenie Ministra Zdrowia regulujące wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludność bardzo dokładnie określa dopuszczalne stężenie chlorków w wodzie pitnej. Mimo nieprzyjemnego zapachu i smaku chlorowanej wody kranowej, jego dopuszczalne w wodzie kranowej stężenia nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie. Warto jednak dodać, iż chlor – element mocno wyczuwalny i szczególnie drażniący większość użytkowników wody z kranu – jest łatwo i skutecznie usuwalny w procesie filtracji wody.

Stereotyp nr 3: Nie można pić wody kranowej prosto z kranu
Woda kranowa w Polsce jest regularnie sprawdzana przez odpowiednie służby sanitarne zarówno pod kątem wymagań mikrobiologicznych, jak i chemicznych, organoleptycznych, fizykochemicznych i radiologicznych. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludność określa rozporządzenie Ministra Zdrowia. Jeśli woda z kranu spełnia te wymagania, jest wodą bezpieczną do picia, chociaż jej smak, zapach i twardość może nam przeszkadzać i budzić nasze wątpliwości.

Stereotyp nr 4: Wodę kranową trzeba przegotować przed spożyciem
Jeśli woda z kranu jest czysta bakteriologicznie, to jej gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne, bo wytwarza je nasza cywilizacja. Nie ma się co łudzić, że gotując wodę sprawimy, że będzie smaczniejsza i zdrowsza. Gotowanie nie jest również skuteczną metodą redukowania twardości wody.

Stereotyp nr 5: Woda kranowa nieprzyjemnie pachnie i nieprzyjemnie smakuje
Smak i zapach wody są pochodną obecnych w wodzie kranowej osadów, służącego do jej uzdatniania chloru lub substancji, które znalazły się w niej w wyniku transportu do naszych domów wodociągiem, tj. jak śladowe ilości metali ciężkich lub związki organiczne. Krajowe i unijne przepisy dot. wody pitnej określają dopuszczalne, nieszkodliwe dla zdrowia stężenia
wymienionych substancji, których obecność w wodzie z kranu nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Stereotyp nr 6: Woda filtrowana jest pozbawiona niezbędnych dla zdrowia mikroelementów
W przypadku „domowych” filtrów do wody twardość wody jest usuwana tylko częściowo. Dokładniej mówiąc redukowana jest twardość tymczasowa, skutkiem której na urządzeniach kuchennych odkłada się kamień. Średnia dzienna redukcja wapnia w takich filtrach sięga
mniej niż 10% dziennego spożycia zalecanego dla osoby dorosłej. Zatem związki wapnia i magnezu nie są usuwane całkowicie tak jak w przypadku odwróconej osmozy lub też całkowitej destylacji wody. Należy przy tym pamiętać, iż organizm ludzki znacznie lepiej
przyswaja mikroelementy pochodzące z jedzenia, niż z wody. I tak z wody możemy przyswoić nie więcej niż 20% dziennego zapotrzebowania wapnia i zaledwie 3% dziennego zapotrzebowania magnezu. Zatem w celu zapewnienia organizmowi wymaganej ilości wapnia i magnezu konieczne jest zachowanie prawidłowo zbilansowanej diety.

Stereotyp nr 7: Woda mineralna może być stosowana do wszystkiego
Chociaż przefiltrowana woda nie zastąpi wody mineralnej, to również woda mineralna nie może zastąpić czystej przefiltrowanej wody. Woda mineralna zawiera większą ilość soli, dlatego nie nadaje się najlepiej do przygotowywania posiłków, a w przypadku herbaty
znacząco utrudnia proces jej parzenia. Minerały zawarte w wodzie są również przyczyną powstawania na powierzchni herbaty nieapetycznego, oleistego nalotu o gorzkawym smaku.

Stereotyp nr 8: Woda w miastach Polski ma gorszą jakość, niż w miastach innych krajów Unii Europejskiej
Wymagania stawiane wodzie określone są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. Wymagania polskiego rozporządzenia są tak samo szczegółowe i surowe jak wymagania unijne. Niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy, niż jest to przewidywane w innych krajach Unii. W stosunku do niektórych zanieczyszczeń będących pochodną stosowania nawozów sztucznych do upraw rolnych po przystąpieniu do Unii wymagania polskiego rozporządzenia zostały wręcz złagodzone.

Źródło: http://www.tester.brita-polska.pl/stereotypy-na-tematwody-kranowej,artykul,15

Prześlij stan odczytu z licznika wodomierza

Prześlij stan odczytu z licznika wodomierza

Kontakt

74 815 16 08
sekretariat@pwikdelfin-zabkowiceslaskie.pl
bok@pwikdelfin-zabkowiceslaskie.pl
Rzeczna 2, 57-200 Ząbkowice Śląskie
Dane rejestrowe:
NIP: 887-100-42-29
Regon: 890661270
KRS: 0000145029

Pogotowie Wodno-Kanalizacyjne

74 815 16 08

Opracowanie: Alink Multimedia @ 2019